3 Aralık 2009 Perşembe

Kazı Hikayeleri: Klaros

1826 yılında F.J.V. Arundell, toprağın dışına taşmış iki mermer sütun gördü. Ancak ilk sistematik araştırmalar 1886 yılında C. Schuchhardt tarafından başlatılmıştır. Klaros Apollon Tapınağının Notion civarında olduğunu Schuchhardt saptadı. Schuchhardt, Kolophon ile deniz arasında kalan vadide iki tümülüs saptamış, Klaros ve Notion’un yerini belirlemiştir.
Bir köylünün tarla sürerken toprağın içindeki bir taşa çarptığını söylemesi üzerine, kazı yapıldı. Theodore Macridy, Ahmetbeyli halkı tarafından Kale diye adlandırılan Notion akropolünde ve yakın çevresinde Kutsal alandan getirilmiş birçok yazıtlı blok buldu. Köyde bu yazıtların bulunuşu, Theodore Macridy’ye Kutsal alanın bu yöreden ve Bazilika’dan uzak olmadığını düşündürmüştür. Osmanlı (İstanbul) Müzesinin kazıya başladığı  1907 yılında, Theodore Macridy Kutsal Yolun başlangıcında bulunan propylonun iki sütununun çok aşınmış durumdaki üst bölümünü buldu. O zaman bunların tapınağın opisthodomosuna ait oldukları düşünülmüştü. Bu, başlangıçta sanıldığı gibi Apollon Klaros Tapınağı değil, kutsal alanın girişini oluştu­ran kapı, propylondu.
Klaros’taki ilk bilimsel kazı, Theodore Macridy ve Charles Picard tarafından 1913 yılında yapılmıştır. Charles Picard ve Theodore Macridy bu sütunların çevresindeki sahayı açtılar ve onların gerçekte propylona ait olduklarını kanıtladılar. Ancak I. Dünya Savaşı başlayınca kazılar bırakılmıştır ve ırmak mil bırakmaya devam etmiştir.
Klaros’taki kazıların ikinci dönemi 1950'den 1961'e değin Fransız Prof. Louis Robert tarafından, Jeanne Robert’in de katılımıyla yeniden başlatılmıştır. Bir yandan Apollon Tapınağı bulunup temizlenirken diğer yandan da başka yapılar gün ışığına çıka­rıldı.
1988 yılında Prof. Juliette de La Geniere'nin başkanlığında yeniden başlayan üçüncü dönem kazıları halen Nuran Şahin yürütülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder