17 Haziran 2012 Pazar

Ege Denizinin Önemi

Bunun bir nedeni var elbet. Ege Denizi, bölgeye şeklini vermekle kalmaz, iklimini ve yaşam şeklini de etkiler.
Ege Denizi, bahsedilen kara parçalarını birbirine bağlamıştır binyıllarca. Mısırlıların Ege toplumlarını “deniz kavimleri” diye adlandırması da bundandır.
Diğer yandan deniz Ege toplumları için önemli bir gelir kaynağıdır. Ege toprakları genellikle kuraktır. Bu da toplumu denizden geçinmeye iter.
Ancak ekonomide her avantaj bir dezavantajı yanında getirir. Ege toplumları denizden yararlanırken içerilerde yerleşen toplumlar da buradan denize inmek ister. Batı Anadolu toplumu için düşmanın geleceği yönlerden biri belli olmuştur.
Batı Anadolu, Avrupa kıtasına deniz yoluyla komşudur. Üstelik Ege Denizi’nin diğer denizlerden bir farkı daha vardır. Doğu batı doğrultusunda uzanan dağların arasında vadiler kalırken deniz seviyesine inilince sıra dağlar sıra sıra adalarla devam eder. Ege Denizi’ne yelken açan bir denizci, denizin her noktasında karayı görür. Bazen Anadolu, bazen Avrupa, bazen de adaları. Her ada doğal bir limandır deniz hareketlendiğinde. Özgür yolculuk, ticaret dışında kültürel teması da artırır. Bu yüzden Ege halkı Anadolu’nun içlerine göre oldukça avantajlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder