17 Haziran 2012 Pazar

Atina

Sihirli şehir Atina, dünyada en dolu tarihi olan, tanrılar ve insanlar tarafından tapılan muhteşem hatıraları barındıran bir kenttir. Yunanistan’ın büyüleyici başkenti, medeniyetin doğduğu yer olarak bilinmektedir. Atina demokrasinin ilk kurulduğu kent olarak da anılmaktadır.
Yunanistan'ın başkenti Atina yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla oldukça büyük bir kenttir. Kozmopolit ve modern bir kimliği olan Atina, antik çağlarda da önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. 
3000 yıllık tarihiyle dünyanın en eski şehirlerinden biri, antik Yunan’ın başkenti, felsefeye yön veren düşünce akımlarının, tiyatronun, demokrasinin ve dramanın doğduğu yerdir Atina. 

Atina, adını savaş tanrıçası Athena’dan almıştır ve tanrıçaya ithafen kurulmuş bir şehirdir. Atina'nın kuruluş yeri olan Akropolis, mitolojik öykülerden anladığımız kadarıyla, Athena ile Poseidon'un kentin hâkimiyeti için mücadele ettiği yerdir. Efsaneye göre, bilgelik tanrıçası Athena’nın da denizlerin tanrısı Poseidon’un da Atina’da gözü vardır ama bir türlü şehrin kime verileceği konusunda bir sonuca varılamamaktadır. En sonunda bir yarışma düzenlenilmesine karar verilir. Şehre en faydalı olacak şeyi yapan, şehrin de sahibi olacaktır. Yarışma günü geldiğinde ilk olarak Poseidon ortaya çıkar ve mızrağıyla Akropolis’in kayalıklarına vurmasıyla kayalıklardan tuzlu su fışkırmaya başlar. Bunun üzerine Athena gelir, o da kayalıklara vurur ve bir zeytin ağacı büyür kayalıkların arasında. Bunun üzerine halk zeytin ağacını daha faydalı bulur ve şehir Athena’ya verilir. Şehrin sembolü de bu yüzden zeytin dalıdır.
Atina, Akropolis tepesinin eteklerinde küçük bir şehir olarak kurulmuştur. Zamanla Akropolis’te tapınaklar inşa edilmiş, agoralarda halkın düşüncelerini tartışıp paylaştıkları toplantılar düzenlenmiş ve vatandaşlık kavramı ilk kez burada vücut bulmuştur. 
İnsanlık tarihinde büyük izleri olan Antik Yunan medeniyetinin kalbi uzun yıllar Atina’da atmıştır. Atina halkının eğlenceye düşkünlüğü, insanoğluna tiyatro gibi vazgeçilmez bir uğraşı edindirmiştir. 21. yüzyılda hâlâ tüm ülkelerin takip ettiği Olimpiyat Oyunları da Atinalıların insanlığa bir armağanıdır.
Atina’nın yeri Attika’nın başkanlığında belirlenmiştir ve yarımadanın aşağısına, Yunanistan’a kadar ulaşmıştır. Kuzeyde ve doğuda Ymmytos dağları, Pendeli ve Parnitha ile, güneyde ve batıda Saronik koyu arasındaki alçak alanda bulunmaktadır. İklimi Avrupa’daki en ılımlı ve sıcak yazların geçtiği ve turizm için ideal olan bir şehirdir. Merkez ticaret limanı olan Pire Atina’dan bir kaç kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Atina Neolitik çağlardan beri devamlı ikamet edilen bir şehir olmuştur.
Yüzyıllar boyunca birçok kere fethedilmeye çalışılmıştır. Ahlaki öğretilerin ve medeniyetin şehir sınırlarını aştığı ve batı uygarlığının anakarası olduğu 5.yy, Atina’nın en parlak çağıdır.
1834’te Atina yeni kurulan Yunan devletinin başkenti olarak seçilmiştir ve şimdi, Akropol duvarlarının etrafında 4.5 milyon nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. Atina bugün, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik ve ticari açıdan Yunanistan’ın merkezidir.
1896 ve 2004 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Atina, ibadete açık cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi başkentidir.
Atina; mitolojik tanrıları, tanrıçaları ve efsaneleriyle; antik tarihiyle, müzeleriyle, sabahlara kadar süren taverna eğlenceleriyle, spor aktiviteleriyle ve bütün yıla yayılmış festivalleriyle ziyaretçilerine tek bir gezide çok çeşitli tatlar sunan bir şehirdir.
Atina gezinizi daha anlamlı hâle getirmeniz için bir tavsiye; gitmeden önce, Yunan mitolojisi hakkında biraz bilgi toplayın ve Antik Yunan tanrılarıyla ve tanrıçalarıyla tanışın. Böylece Atina’da geçirdiğiniz süre boyunca Antik Yunan’ı en güzel şekilde anlar ve yaşarsınız. 
Genel bilgiler
Gezilecek yerler
Ulaşım
Yeme İçme
Eğlence
Alışveriş
Konaklama
Müzik
Kaynakça

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder