17 Haziran 2012 Pazar

Atina Yeme İçme

Yunan mutfağı sadeliği ve sağlıklı ama lezzetli yemekleriyle tanınır. Atina’da Yunan mutfağının her türlü lezzetini tadabileceğiniz gibi aynı zamanda dünya mutfaklarını da tercih edebilirsiniz. Yunan mutfağının moussaka ve souvlaki gibi en çok tanınan yemeklerinin yanı sıra deniz mahsülleri, çok çeşitli mezeleri ve en taze sebzelerden yapılmış salataları da gezinizi lezzetli kılmayı garanti ediyor.
Yunanistan’da güzel bir yemek yemek için çok uzun süre yer aramanız gerekmez. Gerek Yunan mutfağını gerekse dünya mutfağını tadabileceğiniz pek çok mekân vardır. Tavernalar bunların başında gelir. Hem Yunan müziğiyle eğlenip hem de geleneksel Yunan yemeklerini tadabileceğiniz tavernalar turistlerin ilgi odağıdır ama klasik Yunan aileleri de dışarda yemek yemek için tavernaları seçer. Bu kültüre giriş yapabilmek, ucuz, kolay ve lezzetli yemekler tatmanın yolu buralardan geçer. Tavernalarda yemek yanında genelde uzo ve Yunan şarabı servis edilir. Yunan mutfağından kleftiko, mousakas, gemista, dolmades, pastitsio ve horto en çok beğenilen ana yemeklerdendir. Gezerken atıştırmak için psistariaları tercih edebilirsiniz. Buralarda Yunan döneri gyros ve ekmek arası ızgaralar yiyebilirsiniz. Yunan rakısı uzonun çok çeşitli mezelerle servis edildiği yerlere ouzeri denilir. Yunanca meze anlamına gelen mezedes’ler de Yunan mutfağının önemli bir parçasıdır. Uzo oldukça sert bir içki olduğu için kesinlikle açken içilmemesi gerekir. Sıcak ve soğuk mezeler ve kalamar, ahtapot gibi deniz mahsüllerinden oluşan mezedesleri uzosuz veya uzoyla birlikte tadabilirsiniz.
Yemeğin üzerine canınız tatlı bir şeyler yemek isterse gitmeniz gereken yer zahoraplastia, yani pastanedir. Buralarda Osmanlı kültüründen kalma şerbetli tatlıları tadabilirsiniz. Bunlar arasında en çok beğenilenler; baklava, kataifi (kadayıf), loukomade (lokma) ve pitta me meli’dir. Ayrıca sütlü tatlılardan rizogalo (sütlaç) ve galaktobourikoyu da mutlaka denemelisiniz.
Yemek dışında Yunanistan mutfağında öne çıkan tadların başında peynir gelir. Genelde koyun ve keçi sütünden yapılan peynirleri ouzeri’lerde tadabilirsiniz, ayrıca galaktopoli’lerden de satın alabilirsiniz.
Yunan mutfağında yemeğin yanında ve/veya sade olarak tüketebilecek pek çok çeşit alkollü ve alkolsüz içecek de vardır. Alkollü içeceklerden uzo, metaxa, Yunan şarabı, ev yapımı şaraplar ve reçine ile tatlandırılmış şarap retsina mutlaka denenmeli. Alkolsüz içeceklerden Türk üsülüne benzer şekilde pişirilen Yunan kahvesi ellinikos ve soğuk kahve frappe en çok tüketilenler arasındadır. Ellinikos içecekseniz şeker miktarını sipariş verirken belirtmeniz gerekir.
Partenon bölgesinin aşağısındaki Plaka yemek içmek ve eğlenmek için iyi bir seçim olacaktır. Adrianou ve Kydatheneon da bu konuda başı çeken diğer yerlerdir. Ayrıca görsel üzüm asmaları kaplı meydanları ve galerilerin, uzo içilen mekânların ve tavernaların olduğu dar sokakları da keşfetmekten geri kalmayın.
Atina’da, Gazi bölgesi de gecelerin en hareketli yaşandığı yerler arasındadır. Burada çok fazla sayıda klüp ve bara rastlamanız mümkündür. Buradaki mekânlarda unutamayacağınız geceler ve eğlenceler yaşayabilirsiniz.
Atina’da akşam 20.30’da ortalık kalabalıklaşmaya başlar ve yemek zamanı 22.30 civarıdır. Atina’nın biraz dışındaki güney Plateia Omonia caddelerinde ise birçok küçük ve ucuz etnik yemek yiyebileceğiniz yerler bulunur.
Eksarhia denen bölgede krep yemeyi de öneririm. Çevrede arkanıza yaslana yaslana bira içebileceğiniz bolca yer de var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder