17 Haziran 2012 Pazar

Atina Eğlence

Atina ziyaretçilerine çok çeşitli eğlence seçenekleri sunan bir şehir. Güneş batıp da akşam olunca şehir sabaha kadar sürecek eğlencelerle canlanır. Atina’nın eğlence hayatıyla ilgili bilmeniz gereken en önemli şey ise eğlenmek için biraz uykusuz kalmayı göze almanızın gerekmesi, çünkü akşam yemekleri genelde geç yenir ve yemekleri takiben tiyatrolara gidilir. Gece hayatı ise gece yarısından önce başlamaz.
Atina denilince ilk akla gelen eğlence Yunan tavernasıdır. Yunan lezzetlerini, uzo (Yunan rakısı) eşliğinde tadıp bir yandan da geleneksel Yunan müzikleriyle eğleneceğiniz tavernalar Atina’nın geneline yayılmıştır. Geleneksel bir Yunan eğlencesi için özellikle Plaka’daki tavernalardan birini tercih edebilirsiniz.
Tavernalar dışında kulüpler, caz barları, canlı müzik dinleyebileceğiniz mekânlar da Atina’nın gece hayatını renklendiriyor. Şehrin büyük kulüpleri sahil kesiminde yer alırken merkezde daha küçük eğlence yerleri vardır.
Tiyatro
Atina’da eğlenceli vakit geçirmek için bir diğer seçenek de tiyatrodur. Komedya ve trajedyanın çıkış yeri Antik Yunan olduğu düşünüldüğünde Atina’ya gelip de bir tiyatro izlemeden gitmek olmaz. Atina’da yaklaşık olarak 50 tane tiyatro vardır. Ulusal Tiyatro’da en dikkat çekici performansları izleyebilirsiniz. Petropolis’teki Petra Tiyatrosu İngilizce oyunlar da sergiler. Likavittos Tiyatrosu, Technopolis, Herodes Atticus ve Epidauros Tiyatrosu, antik ve modern Yunan tiyatrosunun en güzel örneklerini izleyebileceğiniz belli başlı tiyatrolar arasında yer alırlar. Ayrıca Hellenic Festival kapsamında da pek çok tiyatro oyunu izleyicilerle buluşur.
Müzik
Kış sezonunda Atina Konser Salonu (Megaro Mousikis)’nda çeşitli konserler düzenlenir. Ayrıca Yunan Ulusal Operası’nın sahneye koyduğu dans ve bale gösterilerini de burada izleyebilirsiniz. Half Note Jazz Club ve Stoa Athanaton gibi rembetiko ve caz kulüpleri de kaliteli müzik dinleyebileceğiniz yerlerden. Likavittos Tiyatrosu’nda yerli ve yabancı müzisyenlerin performanslarını izleyebilirsiniz.
Güncel eğlence, sanat ve konser bilgilerine ulaşmak için her Cuma haftalık olarak İngilizce yayınlanan Athens News gazetesini edinebilirsiniz. Athinorama da detaylı bir kent rehberi olarak edinebileceğiniz yayınlardan biri.
Spor
Olimpiyatların doğduğu yer olan Atina hem katılımcı hem de izleyici olabileceğiniz pek çok spor alternatifi sunuyor. Özellikle, ev sahipliği yaptığı 2004 Atina Olimpiyatları, uluslararası turnuvalar ve dünya şampiyonaları Atina’nın spor turizmini de oldukça canlandırmış. Bu spor faaliyetleri sayesinde varolanvar olan spor komplekslerine daha modern ve yeni kompleksler eklenmiş. Böylece hem Atinalıların hem de Atina’ya gelen turistlerin atletizmden futbola ; tenisten sörfe kadar sevdikleri her tür sporu keyifle yapabilmeleri sağlanmış. Bütün bunlara ek olarak oteller de misafirlerine geniş spor olanakları sunmaya başlamış. Şehrin deniz kıyısına yakınlığı, yapılan su sporlarının çeşitliliğinin artmasını da sağlamış. Merkezden yarım saat uzaklıkta yelkencilikten dalışa; yüzmeden, sörfe kadar pek çok su sporunu yapabileceğiniz alanlar mevcut. Atina’da yapılabilecek belli başlı spor faaliyetleri ise şöyle:
Atina Maratonu
Pek çok büyük şehrin olduğu gibi Atina’nın da her yıl düzenlenen bir maratonu var. Atina’yı diğer şehirlerden ayıran özellik ise “maraton”un çıkış yerinin Atina olmasıdır. M.Ö. 490 yılında, Yunanların Persleri yendiği haberini ulaştırmak üzere Marathon kasabasından Atina’ya 42 km koşan ve Atina’ya ulaştığında sadece savaşı kazandıklarını söyleyip ölen Yunan askerin anısına koşular düzenlenmiş. Koşular 1896’da Olimpiyat Oyunları’nda yerini almış.
Maraton her yıl Kasım ayının ilk Pazarı koşulur. Sabah 8:30’da tarihi Marathon’dan başlayan koşu, Atina Panathinaic Stadyumu’nda son bulur. Katılımcıların 18 yaşını doldurmuş olmaları şartı vardır.
Adres: Syngrou No. 137 171 21 Atina
Tel: +30 210 935 1888
Web: www.athensclassicmarathon.gr
Atina Spartatlonu
Spartatlon, uzun mesafe düz yürüyüş müsabakasıdır ve her yıl Eylül ayının son Cuma günü Atina’da düzenlenir. Dünyanın en zor ve en önemli spartatlon parkuru olan Atina Spartatlonu’nun diğer bir özelliği de tarihi bir geçmişinin olması. Atina Maratonu gibi bu etkinlik de bir askerden esinlenilerek ortaya çıkarılmış. Hikaye ise şöyle: Atinalı bir ulak, komutanı tarafından, Atina için yardım istemek üzere Sparta’ya gönderilmiş ve yola çıktığının ertesi günü Sparta’ya ulaşmış ve gösterdiği bu üstün başarı sayesinde Atina’ya gereken yardım gecikmeden gelmiş.
Bu 246 km’lik yarışa katılmak isteyenlerin sabah saat 07:00’de Akropolis’teki Propylae’de hazır bulunmaları gerekiyor.
Festival
Atina ziyaretçilerine çok çeşitli festival seçenekleri sunar. Yaz mevsiminde düzenlenen festivallerin mekânları çoğunlukla açık alanlarken, kış festivalleri genellikle Atina Konser Salonu’nda düzenlenir. Belli başlı Atina festivalleri ise şunlardır:
Hellenic Festival (Athens and Epidaurus Festival – Atina Festivali)
50 yılı aşkın süredir şehrin dört bir yanında düzenlen bu festival, Haziran ayında başlar ve Eylül sonuna kadar devam eder. Festivalde modern ve antik tiyatro, bale, opera, caz ve klasik müzik konserleri, danslar ve solist performanslarının en güzel örneklerini izleyebilirsiniz. Festivalin düzenlendiği mekânlar arasında; Odeon of Herodes Atticus, Peiraios 260, Scholeion, Atina Konser Salonu ve Epidaurus Antik Tiyatrosu bulunmakta. Yaz boyu süren festivalin programına ve detaylı mekân bilgisine web adresinden ve Syntagma Meydanı’daki gişeden ulaşabilirsiniz.
Adres: Panepistimiou No.39, Atina
Tel: +30 210 322 1459
Web: www.greekfestival.gr
International Jazz & Blues Festival (Uluslararası Jazz & Blues Festivali)
International Jazz & Blues Festival, her yıl Haziran ayında Lycabettus Tiyatrosu’nda jazz ve blues severleri ağırlıyor.
Rockwave Festival
Her yaz Temmuz ayında Atina’da düzenlenen 3 gün süren Rock müzik festivali, dünyaca tanınmış müzisyenleri ve müzik gruplarını ağırlıyor. Sadece Yunanistan’ın değil aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük Rock festivallerinden biri olan Rockwave; Metallica, Dream Theater, Led Zeppelin gibi Rock müzik ikonlarını ağırlamıştır.
European Music Day (Avrupa Müzik Günleri)
3 gün, 3 gece kesintisiz süren bu festival hem yerli hem de yabancı müzisyenleri ve müzik gruplarını Atina’ya konuk ediyor.
Web: www.musicday.gr
Bahar Bayramı
Atina her yıl Mayıs ayında baharın gelişini bu festivalle kutlar. Şehrin her yanı rengârenk düzenlenmiş çiçeklerle süslenir. İlk olarak 1930’larda Kifissia Park’ta düzenlenen bu festivalin günümüzdeki odak noktası Syndagma Meydanı’dır. Festivalin en güzel aranjmanlarını ve kutlamalarını bu meydanda bulabilirsiniz.
International Petra Festival
Hellenic Festival’e yeni bir rakip de Petra Festivali’dir. Petra Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen bu festival de Hellenic Festival gibi dört ay sürer. Haziran – Eylül ayları arasında düzenlenen festivalde özellikle dünyaca ünlü perküsyon performansları sergilenir. Ayrıca hem profesyonel hem de amatör tiyatroların, müzik ve dans topluluklarının gösterileri izlenebilir.
August Moon Festival (Ağustos Dolunayı Festivali)
Ağustos ayı Atina’nın en sıcak ve en kalabalık olduğu aydır. Bu dasıcağı çekilir hâle getiren festivallerden biri de August Moon Festival’dır. Ağustos ayındaki dolunayın bütün yıl boyunca görülebilecek en parlak dolunay olduğuna inanılır ve dolunayın belirdiği akşam festival düzenlenir. Festival gününde Atina’nın Akropolis, Agora, Odeon of Herodes Atticus da dâhil olmak üzere bütün mesire yerleri ücretsizdir. Festival günü boyunca opera performansları, Yunan dansları ve klasik müzik konserleri düzenlenir. Ağustos ayında Atina’da olanlar bu festivale mutlaka katılmalı.
GECE KULÜPLERİ
MAYO
33 Persefonis Gazi
Tel: 210 342 30 66
SODADE
Triptopolemou 10 Gazi
Tel: 210 3468657
BEE
Miaouli&Themidos, Monastiraki
Tel: 210 321 26 24
LAMDA
Siggrou 9& Lempesi 15
http://www.lamdaclub.gr/
Tel: 210 922 42 02

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder