25 Şubat 2011 Cuma

Stis Pikras Ta Kseronisia

İzmir'i işgal eden Yunan kuvvetlerinin geri çekilmeye başlamasıyla; işgal süresince onlara yardım eden rum çeteleri ve diğer işbirlikçileri de İzmir'den kaçacaklardır. Bu kaçış sadece onları kapsamaz. İzmir'e doğru yürüyüşe geçen Türk kuvvetlerinin, yapılanlardan diğer rumları da sorumlu tutacağını düşünen veya bu şekilde korkutulan bölgedeki diğer rumlar da telaş ve panikle İzmir'i terketmeye başlarlar.
Bu kaçış sadece deniz yoluyla ve çok kısıtlı deniz araçlarıyla olabilmektedir. Öyle ki, Yunanistan'a göç etmek durumunda olan bütün bu vatandaşlarımız yanlarına hiç bir şey almadan evlerini terketmek durumdadırlar. Bazıları geride hiç bir şey bırakmamak adına, evlerini ateşe verip öyle düşerler göç yollarına.
İzleyeceğiniz video, bu kaçışın gerçek kamera kayıtlarını da içeren, rembetiko isimli çok güzel bir filmin, özel bir bölümüdür. FasaFisa gecelerine gelen arkadaşların projeksiyon gösterisinde daha önceden izlemiş oldukları bu video parçası, göç öncesini, göçü ve göç sonrasını içeren küçük sahnelerden oluşmaktadır.
Yunanistan'a göç eden ve rembet (göçmen) olarak isimlendirilen bu vatandaşlarımız, Atina ve Pire'de Yunanistan tarafından da dışlanmış sefalet içerisinde bir hayat süreceklerdir. Bu sefalet, acı, çaresizlik ve ana vatana duyulan özlemle yaşamaya çalışırken tutunabilecekleri tek şey müziktir. Aman aman cafelerinde (onların şarkılarında yer alan aman aman feryatları nedeniyle bu kahvehanelere verilen ad) sürdürülen ve başlangıçta eski İzmir şarkılarıyla örtüşen bu müzik daha sonraları Rembetiko adını alacaktır. Bu rembetiko müziğinin doğuşudur.
Bu arada, ayrıca belirtmeliyim ki, video'nun ikinci bölümünde yer alan ve Toma'nın meyhanesinde söylenmekte olan "Stis Pikras Ta Kseronisia" isimli şarkı'nın içerisinde geçen bazı sözler, FasaFisa Taverna 'nın isim kaynağı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder