16 Şubat 2011 Çarşamba

Monastiraki

Osmanlı döneminde kentin merkezi olan Monastraki bölgesi, küçük ve sevimli oluşundan dolayı, adını halk arasında Küçük Manastır olarak da anılan Pantanassa Kilisesi'nden almıştır. Türk usulü çarşısı, Fethiye ve Tzastrakis camileriyle, kentin Osmanlı hakimiyetinde olduğu dönemin izlerini taşıyan mahalle, şık alışveriş mekanları ve kafe hayatıyla kentin en popüler yaya güzergahı olan Ermou Caddesi'ni de içinde barındırır.
Antik Yunan Agorası’nın kuzeyindeki bu bölge Atina’nın en renkli bölgelerinden biridir. Sokakları hediyelik eşyalar, biblolar satan dükkânlar, küçük barlar ve kahvecilerle doludur. Monastiraki denildiğinde ilk akla gelen ise aradığınız her şeyi bulabileceğiniz sokak aralarında kurulan bitpazarıdır. Pazar günü kurulan bu pazarda, uygun fiyatlı eşyalar, çeşit çeşit hediyelik eşyalar, antikalar, kıyafetler, gümüş, bakır, bronz eşyalar bulabilirsiniz. Sokaklar boyunca sıra sıra dizilen, giysilerin, eşyaların sokaklara taştığı dükkânlarda da ilgi çekici şeyler bulunur. Fiyatlar makuldur ve satıcılar pazarlığa açıklardır. Abyssinia Meydanı’nı merkez alarak kurulan bu pazara alışveriş yapmayı sevenlerin mutlaka bir kere de olsa uğramaları gerekir. Alışveriş yapmayacak olsanız da Atina’nın günlük hayatından bir kesit görmek için gelebilirsiniz bu pazara. Ama aklınızda bulunsun, pazarın olduğu gün buraya olabildiğince erken gelin çünkü öğle saatlerinde kalabalık, hareket edilemeyecek kadar artıyor.
Monastiraki Meydanı’nın güney kısmında Osmanlı döneminde kalma Tzisdarakis Camisi bulunur. Günümüzde bu yapı seramik sergisine ev sahipliği yapmaktadır. Bölgeyi ikiye bölen Ermou Sokağı’nı gezebilir, alışveriş yapabilirsiniz. Ermou’nun kuzeyine doğru yürüdüğünüzde sağınızda kalan bölge ise Psiri’dir. Son zamanlarda turistlerin uğrak yeri hâline gelen yerlerden biri olan Psiri’nin Plaka’dakilere benzeyen tavernalarında, barlarında ve restoranlarında Yunan mutfağını tadıp eğlenebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder