28 Şubat 2011 Pazartesi

Kerameikos Mezarlığı

Kerameikos Cemetery
Ermou 148: Monastiraki sq.'den batıya yürü. Ermou'da eski Thisio metro istasyonu yakınında mezarlık sağınızda kalır.
Metro: Monastiraki veya Thisio hattında 1
Tel: (210) 346 35 53
Giriş: 2 euro. 12 euro Acropolis biletinin içinde.
Salı-pazar: Yaz: 08:00-19:00 kış: 08:30-18:00
Antik Atina'nın en ünlü mezar yeri olan Kerameikos, şehir surlarının hemen dışındadır. Mezarların yanında MÖ. 4. yüzyıldan kalma güzel anıtlar görülebilir. Şehrin diğer bölümlerine göre nispeten tenha olduğundan gezilmesi kolaydır. Burada Peloponnesius savaşının şehitleri gömülüdür.
Pekçok bilinen İngilizce kelimenin içinde antik Yunanca gizlidir. Kerameikos da bunlardan biri. Kelime Keramos adlı bir kahramandan gelir. Keramos, bu bölgedeki seramik işçilerinin patronu idi. Adını hem çömleklere hem de bu bölgeye verdi. Kerameikos, antik dönemde önemli bir yol kavşağı idi. Bugünki Omonia Square gibi pek çok yol burada kesişirdi. Tüm yolların birleşme noktası olan Dipylon Gate ve Atina festivalinde Atinalı'ların Parthenon'a yürüdükleri Sacred gate kalıntıları görülebilir. Bu bölgede olduğu halde kalıntıları arkeologlarca kaçırılmış olduğundan Plato'nun akademisini görmek mümkün değildir. Kerameikos'ta 2000 yılında kouros heykeli bulunmuştur. Heykel ve bulunuş fotoğrafları Kerameikos Müzesinde görülebilir.
Oberlander müzesinde Kerameikos'ta bulunanlar sergilenmektedir. Müze, Kerameikos ile birlikte açılıp kapanır. Müzede terra-cotta figürleri, vazolar, mezar heykelleri görülebilir. Kerameikos Kouros'un genç ve yakışıklı heykelinin yanında sfenks ve aslan heykeli parçaları da görülmeye değerdir.
Atina'nın bu ilk mezarlığındaki heykellerin çoğu tahrip edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder