16 Şubat 2011 Çarşamba

Antik Agora


Ancient Agora
Akropolis'in aşağısında ve Monastiraki'nin kıyısındadır. Girişi Adrianou'dandır. Adrianou, Ayiou Philippou Sq, Monastiraki Sq'in doğusu, Ayiou Sq.'de ve Akropolis'ten Plaka'ya giden yol üzerindedir.
Tel: (210) 321 01 85
Giriş, müze dahil 4 euro. 12 euro'luk Akropolis bileti ile ücretsiz girilebilir.
Yaz: 08:00- 19:00, kış: 08:30-18:00 (bazen 14:30) arası.
Metro: Monastiraki
İ.Ö. 600 yıllarından itibaren Atina'nın günlük hayatının kalbi Agora'da atar. Şehir konseyinin demokratik kararlarını aldığı, yurttaşların toplanıp ticari, politik ve sanatsal aktivitelerini, eğitim ve spor müsabakaları gerçekleştirdiği bir merkezdi. Bu yüzden buradaki binalar, yazıtlar, heykel parçaları büyük bir kargaşa içindedir. Yürüyüş için güzel bir yoldur. Akropol manzarası dışında bahçe ve çiçekler dışında 5. yüzyıldan beri korunmuş olan Temple of Hephaistos and Athena (Theseion) da ilgi çekicidir.
Antik dönemde Agora, bir çok tüccar, hukukçu ve filozof ile doludur. Ancak kadın çok azdır. Atina'nın en iyi bilinen filozofu Sokrat burada aralarında Pluton'un da olduğu müridleri ile gezerdi. MÖ. 399'da burada idama mahkum edildi. Kendi zehirini içerek intihar etti. St. Paul da burada halka hitap etti. Ancak çok hoş karşılandığı söylenemez. Atinalıları boş inançları yüzünden azarlasam beni de sevmezlerdi.
Antik Agora'da dikkatinizi çekecek bir anıt, Stoa of Attalos'tur. Bu anıt MÖ. 2. yüzyılda Anadolu'da Bergama kralı Attalos tarafından yaptırılmış, 1950'de Amerikan arkeologları tarafından tamamen yenilenmiştir. Burada modern bir tuvalet bulabilirsiniz. Stoanın zemin katındaki müze, Atina'nın 5000 yıllık tarihini içerir. Heykel, çömlek, oylama makinesi, lazımlık... Stoa, salı-pazar 08:30-14:45 arasında açıktır.
Burada bulunan 11. yüzyıldan kalma Church of the Holy Apostles de Amerikalılar tarafından restore edilmiştir. Kilise neredeyse her zaman kapalıdır.
Eski Agora'da, günümüze sağlam şekilde ulaşabilmiş yapıların sayısı sizi şaşırtabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder